Yapısal Kablolama

Yapısal Kablolama Nedir?

Yapısal kablolama, bina içerisinde; enerji, telefon, data, ses, güvenlik sistemleri sinyallerinin düzgün bir biçimde iletimini sağlamak için yapılan ve bu sistemleri tek bir çatı altında toplayarak yönetebilmeye ve gerekli durumlarda altyapıyı genişletmeye imkan sağlayan bir altyapı çalışmasıdır.

Yapısal kablolama ile kurumların en önemli ihtiyaçlarından biri olan veri ve enerji iletiminin, sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi hedeflenmektedir. Yapısal kablolama; internet, bilgisayar, telefon / santral, aydınlatma, yangın algılama ve ihbar sistemleri, güvenlik kamera sistemleri, geçiş kontrol sistemleri, seslendirme ve acil anons sistemleri, akıllı bina otomasyon sistemleri vb. sistemler için gelişmeye ve entegrasyona açıktır.

Yapısal kablolamada en çok dikkat edilmesi gereken konu ürünlerin ve cihazların kaliteli olması ve işçiliğin aynı şekilde özenli yapılmasıdır. Doğru ürün seçimi, kurgu ve işçilik ile kurumların yalnızca o anlık ihtiyaçları değil, geleceğe yönelik ihtiyaç ve problemlerin giderilmesi hedeflenmelidir.

yapısal kablolama

Yapısal Kablolamanın Önemi

Zayıf akım sistemleri içerisinde yer alan cihaz ve donanımların sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yapısal kablolamanın kusursuz olması gerekmektedir. Yapısal kablolama bir altyapı olduğu için her an müdahale etmek mümkün olmayabilir. Bu bağlamda yapısal kablolama aşaması bir yapının can damarıdır. İleride gerekli olabilecek genişletmeler de projelendirme aşamasında göz önünde bulundurulmalıdır. Projelendirme, kurgu ya da montajı düzgün yapılmayan yapısal kablolama ileride altyapının tamamen değiştirilmesini gerektirebilir. Bu hem zaman hem de ciddi maliyet kaybına yol açmaktadır. Kurulan altyapının mutlaka sertifikalandırılması gerekmektedir.

Yapısal Kablolama Aşamaları

Yapısal kablolama aşamaları; keşif, kanallama, kablo çekimi, sonlandırma, etiketleme, test ve sertifikalandırmadır.

Yapısal Kablolama Standartları

  • Uluslararası = ISO / IEC – 11801
  • Amerika = TIA / EIA 568
  • Avrupa Birliği = EN 50173

Yapısal Kablolama Türleri

Veri (Data) kabloları ortama göre UTP (Unshielded Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) ya da Fiber Optik olarak tercih edilmelidir. Yapısal kablolama türleri kategoriler ile tarif edilmektedir. Veri aktarım hızını bu kategoriler belirlemektedir. Yapısal kablolama türleri; Cat5, Cat5e, Cat6, Cat7 ve Fiber Optik’tir.

  • Cat5 kablolama, saniyede 100 megabit hızına kadar destek verebilir.
  • Cat5e kablolama, saniyede 1000 megabit hızına kadar destekler.
  • Cat6 kablolama, öncekilere göre daha yüksek performans sunmakla birlikte saniyede 1 gigabit hızına kadar destekleyebilir.
  • Cat7 kablolama korumalı (shielded) yapıdadır. Cat-5 veya cat-6 kablolara göre iki kat bant genişliği sağlamaktadır.
  • Fiber Optik kablolama, yapısal kablolamada kullanılan en hızlı veri iletimini sağlayan kablo türüdür. Genel itibariyle bahsettiğimiz kabloların bağlandığı bir anahtar (switch) üzerinden bağlantı paneline (patch panele) aktarma yapılarak ağ sistemine bağlanılır. OM1,OM2, OM3 ve OS1 gibi ikinci jenerasyon fiberler kullanılır.

Ağ (Netwok) sistemlerinin hızlı ve problemsiz çalışabilmesi için, kablolama altyapısının sağlıklı kurulmuş olması gereklidir. Network sistemlerinde, kablolama alt yapısı kadar uzun süreli kullanılan başka hiç bir arabirim yoktur. Mimariye göre sıva altı, zemin altı, kanal içi, vb. şekilde kullanıcının masasına ulaştırılan data kabloları, mutlaka bir data prizinde sonlandırılmalıdır.

Data ve telefon kablolaması projelerinde mutlaka elektriksel altyapı gözden geçirilmelidir. Bilgisayar sistemleri için ayrı bir topraklama hattının olduğundan emin olunmalı, toprak voltaj seviyelerinin tolere edilebilir sınırlar içinde olduğuna dikkat edilmelidir.

yapısal kablolama

Yapısal Kablolamanın Avantajları

Yapısal kablolamada; bilgisayar, yazıcı, güvenlik kamerası vb. her tür aktif sistem aynı kablolama üzerinde çalışabilmektedir. Yapısal kablolama sistemleri için verilen uzun süreli sistem performans garantisi (25 yıla kadar sertifika veren firmalar bulunmaktadır) uzun dönemde maliyeti düşürmektedir. Yapısal kablolama; büyük boyutlardaki verinin iletimini ve paylaşılmasını desteklemektedir. Patch panelde yapılan basit bir port değişi ile herhangi bir data noktası ya da telefon hattı kolaylıkla taşınabilir. Yapısal kablolama üzerinde oluşan problemler ve arızalar kısa sürede tespit edilebilir. Sistem yönetimi çok daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. Kablolar karmaşık görüntüsünden kurtularak daha az yer kaplar ve kolay düzenlenir.

Yapısal Kablolama Ekipmanları

Yapısal kablolama ekipmanları; kablo, patch panel, patch cord, jack, plug, connector ve rack kabinet gibi pasif bileşenlerden oluşmaktadır.

Yapısal Kablolama

Yapısal Kablolama Teklif iste

  • Namık kemal mahallesi Özhan Canaydın caddesi G blok NO:54 Kat:2 Süleymanpaşa/Tekirdağ
  • +905347900685
  • info@dpsbilisim.com

Bizi Takip Edin